Çerkes Yemekleri

Çerkes Yemekleri dillere destan lezzeti ile damaklarda unutulmaz lezzet bırakırken, sizlere bu eşsiz yemeklerin çeşitleri ile ilgili bilgileri aktarmak istedik.

Çerkes Yemekleri dillere destan lezzeti ile damaklarda unutulmaz lezzet bırakırken, sizlere bu eşsiz yemeklerin çeşitleri ile ilgili bilgileri aktarmak istedik. Farklı kültürlerin yemeklerini tatmak, her toplumun mutfak kültürünü tanımak isteyenler için eşsiz bir seçenektir Çerkes Yemekleri. Katılan baharatlardan, kullanılan malzemeye ve emek isteyen yapım aşamasına kadar tam bir sanat eseri çıkar aslında sofralarınıza. Hamur işi ve etin buluşması ile lezzet resitali yaşatan Çerkes mutfağı, parmak ısırtmaya devam ededursun, gelin hep birlikte bu harika lezzetlere yakından göz atalım.

Çerkes yemekleri denince akıllara gelen en bilindik yemekler arasından seçtiğimiz lezzetleri bir araya getirmek istedik sizlere.

ŞİPSİ PASTE (şıpsibasta, şıpsibaste)

Harika lezzeti ile damağınızda ayrı bir lezzet bırakan bu yemekte şipsi, koyu kıvamlı ve sos görevini de üstlenen bi tür çorbadır aslında. Beraberinde bütün tavuk ve mısır unu ile hazırlanmış muhteşem lezzet olan Pates ile Şipsi Pates ismini almıştır. Çerkes yemeği denince akıllara ilk gelen ve Çerkes'lerin asla vazgeçemeyeceği lezzetler rasında ilk sırada yer alır. Ana yemek olarak kabul edilir.

OSET

Çerkes kültürünün bir diğer ünlü yemeği olup, hamur ile kıymanın muhteşem buluuşmasından meydana gelir. Maya ile hazırlanan hamuru pizza şeklinde açtıktan sonra; kıymalı harç hazırlanarak arasına koyulur. Üzerine yeniden hamur ile kapatarak fırında pişen bir yemektir. Her ne kadar börek tarzında gibi görünse de, doyurucu ve kıymalı oluşu sofraların en popüler yemeği olmasını sağlamaktadır.

VELİBAH

Her ne kadar gözlemeye benziyor olsa da, bu özel lezzetin aslında çok hassas aşamalardan geçtiğini söylemekte yarar var. Gayet ince olarak hazırlanan Velibah için, kıvamın tutturulması çok önemlidir. Çerkes yamekleri arasında hamurla yapılanların baş tacı olup, mayalı olarak hazırlanan hamurun içerisine patates, soğan, tuz ve karabiber eklenerek yapılır. Yufkalar küçük küçük açılarak bohçe şeklinde kapatılır ve ardından sac üzerinde pişirilerek tereyağı sürülür. Eşsiz kokusu ve lezzeti ile aklınızda yer edinir.

HALİVA

Ortaasya köknenli her milletin mutfağında yer alan ve bizde genel olarak pişi diye adlandırılan çiğ börek tarzında harika bir lezzettir. Ama şunu unutmayalım ki çiğ börek zaten aslen Tatatristan kökenlidir. Yine kökeni o taraflardan gelen Çerkeslerin Haliva adını verdikleri bu eşşsiz lezzet de, çiğ böreğin kardeşi nevindedir. Anca onu diğer kardeşlerinden ayıran en önemli özelliği sıvıyağda değil, tereyağında pişiriliyor olmasıdır.

APE YEŞEK

Hamur ve tatlı yönünden çok zengin bir mutfağa sahip olan Çerkesler için Ape Yeşek vazgeçilmezleri arasındadır. Oldukça basit ve bir okadar da lezzetli olan bu tatlı bal, ceviz ve tarçının enfes birleşimi ile ortya çıkmaktadır. Kızartılarak yapılan ve damağınızda eşsiz lezzet bırakan Ape Yeşek, mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında diye düşünüyoruz.

ÇERKES TAVUĞU

Tabiki Çerkes mutfağının baştacı ve olmazsa olmazları arasında yer alan bu yemeği anlatmadan geçmek olmaz. En lezzetli sofraların baştacı olan Çerkes tavuğu, mezelerin vazgeçilmezleri arasındadır. Sarımsak, ceviz ve bayat ekmeğin anlamlı buluşması da diyebiliriz. Maharetli ellerden yediğinizde tadı bambaşka olan bu meze, tavuk ve baharatlar eşiliğinde sunuma hazır hale getirilerek sunum yapılır. Ömrünüzde bir kere de olsa bu yemeği muhakkak tatmanız gerektiğinizin altını çizmekte yarar var.

LEPSİ

Bir tür yahni olan bu lezzet için kuzu ya da dabna eti tercih edilirken, yanında Abiska ile tüketmeniz tavsiye edilir.

HALUJ (Hıngel, Hınkal )

Halk arasında farklı isimleri de mevcut olup hingel yada hangel olarak da adlandırılır. Hamur işleri arasında en çok tercih edilen Çerkes yemeği olan Haluj, patates, kıyma yada peynirle hazılanan bi tür mantıdır. Üzerine cream dökülerek servis edilir.

CORME

Mumbar dolmasının Çerkes şekli olan Corme, bağırsakların doldurulması ile ocakta ısıtılarak kurutulur. Daha sonra kış aylarında dilendiği zaman kızartılarak yenir. Ana yemekler arasında en sevilenler arasında yer alırken sakatat tercih edenler için vazgeçilmezdir.

GINNIŞ

Hazırlanan hamur kareler halinde kesilerek bir taraftan yuvarlanır. Daha sonra tavuk suyu hazırlanarak kısa süre içerisinde pişer. Didiklenen tavuk ve tavuk suyu ile servis edilir. Enfes bir lezzet olduğunu söylemekte yarar var.

GUBATE

Şekline baktığınızda üçgen olarak yağılmış açmalara benzerken içine patates ya da kıyma konulur. Üç tarafı açıkken ortası kapalı olarak yapılır. Arasına tahin ve üzerine pekmez sürülür.

HURSİMA

Çerkes tatlısı tatmak için bahaneniz hazır. Şerbetli tatlı seviyorsanız içerisindeki badem ile enfes lezzetine doyamayacağınızı söylemekte fayda var.

ŞELAME

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alırken, reçele batırılarak yenmesi makbuldür.